zaterdag 5 mei 2012

Buitenlandse rekeningen

Nu het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte er weer aan komt, heb ik het even over buitenlandse rekeningen. Sinds Di Rupo I is er het één en ander veranderd op dit gebied en dit is vastgelegd in de programmawet van 29 maart 2012. Daarin is voorzien dat buitenlandse rekeningen ook moeten doorgegeven worden aan het meldpunt van de Nationale Bank (Art. 151 en 153).
Art. 151 zegt o.m. :  " Ten laatste gelijktijdig met de indiening van de aangifte waarin het bestaan van in dit lid bedoelde buitenlandse rekeningen wordt vermeld, moeten de nummers van die rekeningen worden gemeld bij het in artikel 322, § 3, bedoelde centraal aanspreekpunt volgens de door de Koning te bepalen modaliteiten, tenzij die melding reeds is gebeurd in een vorig aanslagjaar. Het formulier van aangifte in de personenbelasting bevat de nodige rubrieken om het bestaan van buitenlandse rekeningen te melden en om te bevestigen dat de nummers van die rekeningen zijn aangemeld bij het genoemde aanspreekpunt. ";
Er zal zeker nog een KB volgen. Zo te lezen is nog geen melding nodig als iemand het bestaan van zulke rekeningen al het vorig jaar op zijn belastingaangifte had gemeld maar iemand die in 2011 een buitenlandse rekening heeft geopend moet dat dan wel. Voorlopig is op de website van de Nationale Bank nog geen aanspreekpunt te bespeuren.
Onbewust associeer wat hier wat aan mensen gevraagd wordt met het bevel aan joden in de tweede Wereldoorlog om zich te registreren, vervolgens een gele jodenster te gaan halen en die zelf goed zichtbaar op je jas te naaien. Het geheel voelt in beide gevallen vies aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten